Brexit: clubs mogen geen jonge Ajaxtalenten meer halen

Bron: www.ajaxlife.nl

Fosu-Mensah vertrok op zijn zestiende naar Man Utd. © Pro Shots

Het volk heeft gesproken en als de wil van het volk wet is, volgt een Brexit. En die Brexit brengt allerlei gevolgen met zich mee, ook op voetbalvlak. Voor Ajax hoeft dat nog niet eens direct slecht uit te pakken. Als de Brexit er komt, mogen Engelse clubs geen minderjarige spelers meer kopen.

Het gebeurt de laatste jaren regelmatig dat talenten uit de jeugdopleiding van Ajax er al op hun zestiende of zeventiende voor kiezen om de club te verlaten. Timothy Fosu-Mensah is een goed voorbeeld. De verdediger verruilde Ajax op zijn zestiende voor Manchester United.

Als de Brexit er inderdaad komt en de Europese Unie een lidstaat kwijtraakt, veranderen ook de spelregels. Dan kan een toekomstige Fosu-Mensah, die zowaar als uitzondering het eerste elftal haalde, Ajax niet meer zomaar verruilen voor een club uit de Premier League.

De regels van de Fifa schrijven voor dat spelers pas op hun achttiende een transfer mogen maken, maar voor voetballers in de EU geldt een uitzondering. Zij mogen op hun zestiende al van de ene club naar de andere.

……

Lees het volledige artikel op http://www.ajaxlife.nl/updates/?itemID=19938